Nieuws

zaterdag 20 maart 2021

Them Dirty Dimes

Lanceren hun debuutalbum: In Gold We Trust

Them Dirty Dimes

Old-fashioned jazz, blues en gypsy… Deze Groningers halen hun inspiratie van vóór de oorlog, en mengen dat met moderne invloeden. Them Dirty Dimes; swingend, nostalgisch en altijd verrassend.

“Ze maakten allebei muziek, gingen naar dezelfde scholen en studeerden in dezelfde stad. Toch had het heel wat jaren nodig voordat de liefde voor jaren ’20 muziek zanger/gitarist Gijs de Groot en songwriter/gitarist Johan Stolk bij elkaar bracht. Zodra ze elkaar eenmaal hadden gevonden was het raak: binnen minder dan een jaar hadden ze met het Groningse Them Dirty Dimes een album aan nummers, en speelden ze kleine zaal Oosterpoort en main stage Patronaat plat.

Drummer Wessel de Vries en contrabassist Anne de Vries zijn de motor, trompettist Joas Zuur brengt de nummers naar een hoger niveau. De gevarieerde set schiet van New Orleans swing naar late night jazz en van gypsy naar blues, maar door de pakkende stem en de details altijd direct herkenbaar als Them Dirty Dimes.

In Gold We Trust

Om het album zo rijk mogelijk te laten klinken trok de vijfmansformatie alles uit de kast, en zocht contact met getalenteerde muzikanten uit de jazz-, folk- en klassieke hoek. De band zelf neemt invloeden mee uit de popmuziek, en speelt met onverwachte wendingen. Daarmee roepen de nummers wel het gevoel op van oudere standards, maar zijn ze nooit standaard.

Qua thematiek grijpt het album In Gold We Trust terug op de goudkoorts, macht en corruptie van een eeuw geleden. Tegelijk trekt het daarin paralellen met de huidige tijd van populisme, nepnieuws en machtige multinationals. Die thematiek wisselt het af met universele thema’s als liefde, dood en drank. En dan met een flinke scheut ironie.

Na een aantal singlereleases presenteert de band haar album in het voorjaar van 2021, als afsluiting van haar Popronde-tour. De ambitie is om met hun magnum opus het festivalseizoen van 2021 een heel stuk feestelijker te maken dan die van 2020.

 

Vol trots presenteren zij dan ook: In Gold We Trust

Bekijk nu ook hun nieuwste video: Keep Diggin'

 

bron: https://themdirtydimes.nl/