Nieuws

dinsdag 25 juni 2019 14:35

Recordbezoek Rotterdam Bluegrass Festival

Ruim 16.000 mensen op het driedaagse gratis festival op Het Pijnackerplein in het Oude Noorden van Rotterdam

De negende editie van het Rotterdam Bluegrass Festival, dat afgelopen weekend plaatsvond had een record aantal bezoekers. Er kwamen ruim 16.000 mensen naar het driedaagse gratis festival op Het Pijnackerplein in het Oude Noorden van Rotterdam. De internationale line-up, met headliners The Hackensaw Boys (VS), Tim Knol & Bluegrass Boogiemen (NL) en The Po' Ramblin' Boys (VS) was goed voor drie dagen feest waarbij ook de wijk betrokken werd.

Op vrijdag begon het festival met een openingsconcert door de kinderen van basisscholen Quadratum, de Hildegardisschool en de Prinses Julianaschool in Rotterdam-Noord die in de maanden voor het festival bluegrass-les hebben gekregen. Deze opening werd als altijd goed bezocht door de bewoners van de wijk, die met hun betrokkenheid essentieel zijn voor de uitstekende sfeer van het festival. Daarna liep het publiek die avond warm voor zes bluegrass- en crossoverbands waaronder blues-troubadour Jerron 'Blind Boy' Paxton (VS) en de avond sloot af met een spetterend optreden door bluegrass-ambassadeurs van eigen bodem, Tim Knol en Blue Grass Boogiemen.

Het festival ging zaterdag van start met de muzikale opening van een nieuw onderdeel, de Jam Area door headliners de Po' Ramblin' Boys en de Belgische band Fristap die samen met het publiek de instrumenten oppakten en echte bluegrass-saamhorigheid creeërden. Deze ‘pickin plek’ waar bezoekers met elkaar en met de artiesten kunnen jammen bleek een schot in de roos voor muzikanten en publiek.

Zaterdag waren er nog meer bands van over de hele wereld te zien, waaronder de Zwitserse Dead Brothers en eenmansband en terugkerende gast, de Texaan Scott H. Biram (VS) die het publiek omver speelde. De avond werd afgesloten door twee topacts waarbij het publiek massaal met de voeten van de vloer ging: The Po' Ramblin' Boys en The Hackensaw Boys.

De stralend mooie zondag werd geopend door de strijkers van het Idumea Quartet (INT). De tropische dag hield het publiek niet tegen om in groten getale te komen luisteren naar multi-instrumentalist Chance McCoy (VS). Tami Neilson (NZ) blies iedereen omver met haar geweldige stem en The Reverend Peyton’s Big Damn Band (VS) sloot het festival feestelijk af waardoor het publiek blij en gelukkig naar huis kon.

Naast fantastische muziek was er nog veel meer te horen, zien en doen: een aantal muzikanten gaven workshops, er waren performances van kunstenaars en kinderworkshops waar geknutseld werd en op zondag zelfs gemusiceerd tijdens de populaire Papa Leba’s Mumbo Jumbo Jam. Het festival was kortom weer een belevenis voor een publiek van alle leeftijden dat uit binnen- en buitenland kwam om dit jaarlijkse feestje mee te vieren!

De organisatie kijkt terug op een bijzonder geslaagd festival en heeft nu al zin in de volgende editie. Dat wordt dan het tienjarig jubileum van het festival dat het laatste weekend van juni 2020 zal plaatsvinden.