Blog

donderdag 25 mei 2023 12:00

Schoolproject

In het Oude Noorden van Rotterdam hebben veel kinderen geen toegang tot cultuuronderwijs. Het Rotterdam Bluegrass festival wil daar iets aan veranderen en bijdragen en organiseert daarom het hele jaar door waardevolle educatietrajecten. Eén daarvan, inmiddels een traditie, is de opening van het festival door de bluegrassband die bestaat uit leerlingen van de Prinses Julianaschool. Zij mogen op de festivalvrijdag om 15.25 u het podium betreden, gewapend met de ukeleles waarop ze zich in de periode daarvoor onder leiding van muzikant Gijsbert Ditte het eelt op de vingers geoefend hebben. Want voor iedere muzikant, hoe jong ook, geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

Eerst peilen de onderwijzers de belangstelling bij de kinderen van de basisschool in het Oude Noorden. De circa tien kinderen die geïnteresseerd zijn krijgen drie maanden lang wekelijks muziekles van professionele bluegrass-artiesten, om vervolgens een echte bluegrassband op te richten. Het optreden op het festival is als afsluiting van het traject natuurlijk de absolute kers op de taart. Kinderen laten hiermee niet alleen hun talenten zien, maar tonen ook het multiculturele karakter en de diversiteit van het Oude Noorden.

Het is de bedoeling om de leerlingen drie jaar lang bij de band betrokken te houden, maar mede door de coronalockdowns is dat nog niet goed gelukt. Ook gebeurt het dat kinderen zelf niet meer willen of kunnen meedoen in de band. De kinderen die wel bij de band blijven, maken grote sprongen in instrumentbeheersing, wat fantastisch is om te zien. Als door dit project kinderen gemotiveerd worden én blijven zelf een instrument te bespelen, dan is het de inspanning dubbel en dwars waard.

Foto: Natuurtalent Bien Aimee op mandoline.