Artiesten

Dom Flemons

Dom Flemons

The American Songster. Ontelbare artiesten die zich deze bijnaam maar wat graag zouden toe-eigenen, maar er is er maar één die de titel daadwerkelijk mag dragen: Dom Flemons. Een eervolle bijnaam die de oorspronkelijk uit Phoenix afkomstige en momenteel in Chicago woonachtige artiest verdiend heeft door als een moderne Alan Lomax een 100 jaar omvattende muziekgeschiedenis van Amerikaanse folkliedjes te conserveren. Met het wezenlijke verschil ten opzichte van de legendarische archivaris dat Flemons het werk niet enkel vastlegt, maar ook weer tot leven brengt door de museale muziek zelf op te nemen, uit te brengen en live te spelen. Daarvoor is hij erkend met een Grammy Award en is hij twee keer genomineerd geweest voor een Emmy Award. Als je dit al indrukwekkend vindt, wat het natuurlijk ook is, dan zet je nog maar eens schrap. Flemons is namelijk songwriter, multi-instrumentalist, producer, acteur, slamdichter, muziekwetenschapper, historicus en platenverzamelaar. Hij staat te boek als autoriteit wat betreft het bespelen van instrumenten als banjo, gitaar, mondharmonica, jug, percussie, de Afro-Amerikaanse panfluit, pijperfluit en rhythm bones. Daarnaast is hij host van The American Songster Radio Show op WSM Radio in Nashville en heeft hij een graad als Doctor of Humane Letters aan de Northern Arizona University. Hoe bijzonder is het dat deze zeer onderlegde artiest, muzikale verhalenverteller en educatief entertainer straks op ons Noordplein te zien zal zijn.

The Kody Norris Show

The Kody Norris Show

Of je het nu hillbilly, bluegrass of rockabilly noemt, naamgever en frontman van de band Kody Norris (zang/gitaar) houdt het op simpelweg ‘verdomd goed entertainment’. En dat is nog eerder een uiting van bescheidenheid dan grootspraak. The Kody Norris Show, gecompleteerd door Kody’s wederhelft Mary Rachel Nalley op fiddle, banjospeler Josiah Tyree en Charlie Lowman op bas, is een eerbetoon aan de muzikale traditie van Bill Monroe, het showmanschap van Johnny Martin, de legendarische voorstellingen in The Grand Ole Opry en een vleugje Vaudeville theater. Uiteraard staat het op hoog niveau musiceren – in samenspel en solo’s – centraal, maar humor en prachtige, kleurrijke podium-outfits zijn ook onderdeel van de totale package aan entertainment die The Kody Norris Show is. Hun optredens zijn indrukwekkend, vermakelijk en ronduit spectaculair, op alle fronten. Dit is er op voorhand al eentje voor in de boeken, want niet eerder was The Kody Norris Show te zien op ons continent. Hier wordt straks bluegrassgeschiedenis geschreven, en daar wil je natuurlijk bij zijn!

The Slocan Ramblers

The Slocan Ramblers

Wie in 2022 getuige was van de Lonesome Ace Stringband op het Rotterdam Bluegrass Festival mag zich alvast enorm gaan verheugen op het optreden van The Slocan Ramblers op de editie van 2024. Want hiermee maakt opnieuw een fantastisch Canadees bluegrass-gezelschap zijn opwachting op het festival. Net als hun landgenoten herbergen ze de vaardigheden om evenredige delen traditie, vernieuwing, virtuositeit en vakmanschap samen te brengen in hun werk, zowel qua songwriting als uitvoering. Hun meest recente album ‘Up The Hill And Through The Fog’ toont in de volle breedte de variatie aan invloeden, zonder daarbij hun roots – de ruige bluegrass-scene die bruist in de zalen en cafés van Toronto – uit het oog te verliezen. Geweldige plaat, maar op het podium komt hun werk helemaal tot leven, met alle energie en dynamiek van dien. Vorig jaar werden ze op de Canadian Folk Music Awards nog onderscheiden als Ensemble of the Year. Die titel zouden ze ook zomaar in Rotterdam in de wacht kunnen gaan slepen, met wat hun allereerste optreden in Europa zal gaan worden.

The Dirty Grass Players

The Dirty Grass Players

De leden van The Dirty Grass Players ontmoetten elkaar tijdens ongedwongen jamsessies in Baltimore en omgeving, waar de kern van de band vandaan komt en al gauw snelde hun reputatie als één van de meest opwindende nieuwe bluegrassbands zich vooruit. The Dirty Grass Players begeven zich op het kruispunt van traditionele bluegrass, wat de ruggengraat van hun geluid vormt, en newgrass, met hun innovatieve en vooruitstrevende aanpak. Met verbluffend goed spel geven ze hun steady sound een losse en avontuurlijke twist waarmee ze bluegrass-godfather Bill Monroe zowel in totale verwarring kunnen brengen als hem een oneindige glimlach bezorgen. The Dirty Grass Players zijn progressief, traditioneel, experimenteel, fantasierijk en – als vanzelfsprekend – smerig. Met hun nieuwste album ‘Shiny Side Up’ (2023), geproduceerd door Coldy Kilby van The Travelin' McCourys, zetten ze de evolutie van bluegrass voort, in spel en songwriting. Hun sterk stuwende en revolutionaire geluid brengt ze nu voor het eerst sinds hun oprichting naar ons continent. Laat je meevoeren en in vervoering brengen door de vette jams en catchy songs van The Dirty Grass Players.

Seth Mulder & Midnight Run

Seth Mulder & Midnight Run

Seth Mulder & Midnight Run is traditionele bluegrass op z’n best. Niet verwonderlijk, zou je op basis van hun afkomst kunnen zeggen: het gezelschap opereert vanuit Gatlinburg, Tennessee, in het hart van de Smoky Mountains, het epicentrum van de bluegrass. De band wil de erfenis van de traditionele bluegrass voor de toekomst behouden, maar met een frisse benadering en ruimere interpretatie. Zo nemen ze ook elementen uit de country-, folk- en andere rootsmuziek op in hun repertoire. Dat levert prachtig plaatwerk op, maar voor Seth Mulder & Midnight Run is het podium de plek waar het écht gebeurt. Hun shows zijn energiek en entertainend, terwijl er op hoog niveau gemusiceerd wordt, met knappe vocale harmonieën en vakkundig instrumentaal spel doorspekt met banjo-, mandoline- en fiddlesolo’s, aan de hand van een setlist met zowel eigen liedjes als verloren gewaande traditionals. Ieder optreden opnieuw is hun doel om de verbinding te maken met het publiek en iedere toeschouwer een herinnering mee te geven om nooit te vergeten. Seth Mulder & Midnight Run zijn the real deal, de toekomst van bluegrass is bij deze gasten in goede handen, zoveel is zeker.

Annie Bartholomew

Annie Bartholomew

Een bijzondere artiest, deze multimediale verhalenverteller uit Alaska met groot cultuurhistorisch besef. Als gitarist, zangeres en clawhammer banjospeler wil Annie Bartholomew uit Juneau folkmuziek presenteren als een traditie die doorlopend in ontwikkeling is. In haar liedjes behandelt ze universele thema’s als overleven, veerkracht en feestvreugde, daarbij geïnspireerd door het leven ten tijde van de mijnbouw in haar thuisstaat. Ze combineert historisch bronmateriaal met old time en mountain music tradities, als eerbetoon aan de dappere vrouwen die hun leven en morele waarden op het spel zetten in het hoge noorden van Noord-Amerika tijdens de Klondike Gold Rush eind negentiende eeuw. Op haar debuutalbum ‘Sisters of White Chapel’ uit 2023 heeft ze dit vastgelegd en ontving daarvoor lovende kritieken van internationale media. Het brengt haar nu – voor het eerst en op verzoek van het Rotterdam Bluegrass Festival – naar Europa, vergezeld door haar band The Sitka Roses, met Nichole Campanale op fiddle, Kat Moore op bas en Taylor Vidic op gitaar. Kom kijken en luisteren naar deze vier getalenteerde vrouwen en waan je voor even in een saloon in Alaska meer dan honderd jaar geleden.

Line Up 2024