Randprogrammering

Muziekworkshops

Muziekworkshops

Als amateurmuzikant is het natuurlijk geweldig om zoveel artiesten live te zien. Maar hoe gaaf is het om van die professionele artiesten ook nog wat fijne kneepjes van de instrumentenbeheersing bijgebracht te krijgen?! Het Rotterdam Bluegrass Festival geeft volwassen amateurmusici deze kans door het volgen van workshops gegeven door ervaren pro’s. Krijg je die clawhammer maar niet onder controle, of doet die fiddle niet wat je wilt? Sluit aan bij een van deze inspirerende workshops! Nederlandse muzikanten krijgen een unieke kans om zich te verdiepen in het bluegrass-genre, uit de mond en directe hand van topartiesten uit het buitenland. Daar word je als muzikant een hele hoop wijzer van, en wordt het niveau van bluegrassmuziek in Nederland ook nog eens extra opgekrikt.

Banjo - Lluis Gomez

In deze workshop krijg je een introductie in de muzikale taal van de flamenco, toonsoorten, tempo, de roots en liedjes, hoe je de 12 beats met de accenten telt. Introduction to the Flamenco musical language, keys, time signature, roots and songs, how to count the 12 beats with the accents, Falsetas, terminologie; allemaal gekoppeld aan de vijfsnarige banjo. terminology… all this language adapted to the 5 string banjo.

Je leert hoe je een eenvoudige akkoordenprogressie spelt die typerend is voor de flamenco (‘Cadencia Andaluza’), en je leert de beginselen van Bulerías, Alegrías, Paco de Lucia’s Rumba, Entre dos Aguas. Geschikt voor iedereen en voor alle instrumenten, dus niet alleen banjo. Je eigen instrument meebrengen is ook niet noodzakelijk.

Tijd: zondag 26 juni 16:00 tot 17:00 uur
Locatie: Gymzaal BS quadratum
Kosten: € 6,50 per persoon
Ticket: https://kitoevents.stager.nl/web/tickets/111191526

Viool - Lorcan Fahy

De Brusselse Lorcan Fahy is een hybride en hyperactieve muzikant die zowel violist, mandolinespeler, componist, arrangeur als producent is, maar ook leerkracht van Belgisch-Ierse muziek is. Enkele jaren geleden dompelde hij zich helemaal onder in de old-time muziek en startte hij met Jérémie Fraboni het duo Hills of Belgium.

De fiddle (viool) is een melodisch instrument dat voornamelijk gebruikt wordt in de old-time muziek waarbij de muzikanten een rijke en gevarieerde techniek ontwikkelden in de Verenigde Staten. In de workshop ligt de focus op zowel de muzikale ontwikkeling van de deelnemers als de typische elementen van het genre. Lorcan leert de deelnemers de melodieën op het gehoor door ze zin per zin voor te spelen. Nadien biedt hij mogelijkheden om deze te verrijken met versieringen, variaties, dubbele snaren, etc. Het repertoire bestaat uit vioolmelodieën die afkomstig zijn uit verschillende regio’s met elk hun specifieke stijlkenmerken. Het is mogelijk dat afhankelijk van de nummers de stemming van de instrumenten veranderd wordt. Op verzoek kan er ook aandacht worden besteed aan technieken om een melodie te begeleiden of om zichzelf al zingend te begeleiden.


Benodigd materiaal:

  • een viool
  • iets om audio/video mee op te nemen
  • een stem-apparaat (indien nodig)

Vereisten:

  • Al viool kunnen spelen en comfortabel zijn met de basistoonladders in eerste positie (sol groot, re groot, la groot).
  • Weten hoe je de boog gebruikt op alle delen (midden, punt,…) en comfortabel zijn met de basis boogtechnieken (verandering van snaren, bindingen, ongebonden).

Tijd: zaterdag 25 juni van 12:30 tot 14:00 uur
Locatie: De mozaik
Kosten: € 6,50 per persoon

Maximaal 10 leerlingen
Ticket: https://kitoevents.stager.nl/web/tickets/111191525

Clawhammer

Jérémie Fraboni is een Brusselse banjo- en gitaarspeler en ook zanger/componist. Hij startte met een opleiding klassieke gitaar en richtte verschillende eigen projecten op waarin ze zijn composities speelden. Het meest recente project One Horse Land is geïnspireerd door de actuele folk uit de Verenigde Staten. Sinds enkele jaren staat hij in contact met andere gepassioneerden van de old-time muziek en heeft hij de technieken van de clawhammer banjo geperfectioneerd, zowel in moderne als traditionele stijl. Samen met Lorcan Fahy vormt hij het duo Hills of Belgium waarin ze de verschillende facetten van deze traditionele muziek aan bod laten komen.

Clawhammer is een traditionele techniek op banjo. Hij wordt voornamelijk gebruikt in old-time muziek uit de Appalachen (pre-bluegrass). Je kunt hem ook perfect gebruiken in modernere stijlen zoals folk, country en pop. Het is de ideale techniek om jezelf al zingend te begeleiden, maar ook om melodieën van rijke ritmes, bourdons of akkoorden te voorzien.

Iedereen kan dit leren, voorkennis van solfège of tablature is niet nodig. Er wordt voornamelijk gewerkt op gehoor, observatie en naspelen zonder partituur. Daarmee kun je de nummers beter memoriseren en zo leer je een techniek om opnieuw bij je thuis te oefenen of die je kan toepassen tijdens een jam. De focus ligt op het leren van enkele liedjes en nummers van het old-time repertoire die aangepast zijn aan het niveau voor beginners. Met de gevorderden wordt er gewerkt aan specifieke technieken, zoals ‘drop thumb’, ‘alternate string pull-off’ en ‘galax lick’.

Tijd: zaterdag 25 juni van 12:30 tot 14:00 uur
Locatie: Gymzaal BS quadratum
Kosten: € 6,50 per persoon

Maximaal 10 leerlingen.
Ticket: https://kitoevents.stager.nl/web/tickets/111191524

Dans - Tulip Square dance

De Tulip Pickers String Band is een internationale groep van drie verschillende oldtime bands, een eclectische groep musici met leden uit Frankrijk (Léo Divary en Valentin Nitnelav van de Pig Society), België (Jérémie Fraboni van Hills of Belgium), de VS/VK/Frankrijk/Nederland (Annick Odom, Marlowe Heywood-Thornes, en Henri Colombat van Sweet Joe Pye). Samengebracht door hun liefde voor traditionele viooldeuntjes en ‘mountain square dancing’ uit de Appalachen, komen ze speciaal voor het Rotterdam Bluegrass Festival een dansworkshop verzorgen. Odom zal hen vergezellen als ‘caller’ in het leiden van de square dance met de stijl van dansen die ze in West-Virginia heeft geleerd. Samen zorgen ze voor een energieke, leuke dansmiddag voor alle leeftijden. Dans-ervaring is niet nodig om mee te doen, iedereen is welkom en voorafgaand aan elke dans worden instructies gegeven. Kom alleen of met een partner, want dansen doen we toch allemaal samen. 

Tijd: zaterdag 25 juni van 16:00 tot 17:30 uur
Locatie: BS Quadratum

Kosten: € 6,50 per persoon
Ticket: https://kitoevents.stager.nl/web/tickets/111191528