Info > Roots

Roots

De lege muziekkoepel

Op het Pijnackerplein, midden in de volksbuurt het Oude Noorden in Rotterdam, staat een prachtige muziekkoepel. Tot iets meer dan tien jaar geleden werd daar zelden muziek gespeeld. Dat veranderde in 2009, toen Guido de Groot – cartoonist, bluegrass-liefhebber en wijkbewoner – met het plan kwam om er een festival te houden en daarvoor enkele bluegrassbands uitnodigde om in de koepel te spelen. Het resulteerde in een buurtfeest met 250 bezoekers, op een klein hoekje van het plein.

Verhuizing naar Noordplein

Na twee jaar stilte blies Guido het idee weer nieuw leven in, mét professionaliseringsslag. Hij organiseerde in 2012 de tweede editie en sindsdien vindt het Rotterdam Bluegrass Festival elk jaar plaats. In 2022 werd het tienjarig jubileum gevierd en vonden meer dan 10.000 unieke bezoekers hun weg naar het Pijnackerplein, een record. Het festival is uitgegroeid van buurtfeest tot internationaal muziekevenement waar niet alleen buurtbewoners en Rotterdammers op af komen, maar muziekliefhebbers uit heel Nederland, Europa en daarbuiten. In 2023 is het festival met groot succes verhuisd naar het Noordplein een intieme locatie nog steeds in het Oude noorden met meer ruimte voor bezoekers en podia.

Meer dan alleen muziek

Elk jaar komen er dus steeds meer bezoekers en spelen er steeds bekendere bands, die van over de hele wereld speciaal naar het festival reizen om op te treden. Naast muziek van wereldformaat worden ook alle andere zintuigen geprikkeld met activiteiten voor jong en oud. Zo is er de Jam Area, de muzikale huiskamer van het festival en een plek om in alle rust met elkaar te jammen. Er is een podium waarbij de focus ligt op nieuw talent. Tijdens diverse kinderworkshops kunnen kinderen (en hun ouders) zich creatief helemaal uitleven. Voor amateur- en (semi-)professionele musici zijn er muziekworkshops door gerenommeerde musici. Verder kun je op de Bluegrass Market lekker naar spullen struinen en is er een uitgebreid horeca-aanbod. Kortom: het Rotterdam Bluegrass Festival is een totaalervaring. En met een lage entreeprijs ook voor de kleine portemonnee bereikbaar.

Spreading the love

Het Oude Noorden wordt vaak gezien als een achterstandswijk; niet bepaald een plek waar je een festival zou organiseren, maar juist de bewoners hebben het festival omarmd en er mede een succes van gemaakt. Veel van de professionele medewerkers wonen ook in de buurt. Iedereen kent de festivaldirecteur gewoon als Guido en spreekt hem op straat aan. Het festival trekt daardoor ook veel mensen die nooit naar culturele activiteiten gaan. Ze kunnen komen, omdat het festival een lage entreeprijs kent. Dat levert een unieke mix van mensen in het publiek op, die voor een groot deel bijdraagt aan de goede sfeer. Om de kennis en liefde voor bluegrassmuziek aan te wakkeren bij mensen die er niet bekend mee zijn, programmeert het festival elk jaar cross-overs met andere muziekstijlen. De fans van die muziekstijl komen naar het festival en maken kennis met bluegrassmuziek. De liefde voor bluegrass wordt ook overgebracht aan kinderen tijdens een scholenproject. In de aanloop naar het festival leren kinderen op een aantal basisscholen in de buurt ukelele spelen. Zij vormen een band die het festival opent. Het ultieme doel van het scholenproject is dat in de toekomst een bluegrassband uit het Oude Noorden de wereld verovert met fantastische muziek.