Randprogrammering

Muziekworkshops

Muziekworkshops

Muziekworkshops

Als amateur of beginnend muzikant is het natuurlijk geweldig om zo veel artiesten live te zien. Maar hoe gaaf is het om van die professionele artiesten ook nog wat fijne kneepjes van de instrumentenbeheersing bijgebracht te krijgen?! Het Rotterdam Bluegrass Festival geeft amateurmusici van alle leeftijden deze kans door het volgen van workshops gegeven door ervaren pro’s. Krijg je die clawhammer maar niet onder controle, of doet die fiddle niet wat je wilt? Sluit aan bij een van deze inspirerende workshops! Nederlandse muzikanten krijgen een unieke kans om zich te verdiepen in het bluegrass-genre, uit de mond en directe hand van topartiesten uit het buitenland. Daar word je als muzikant een hele hoop wijzer van, en wordt het niveau van bluegrassmuziek in Nederland ook nog eens extra opgekrikt.

Alle workshops zijn gratis inbegrepen bij je toegangsticket en zijn te volgen in het Nivon aan de Dirk Smitsstraat 76 of Whiskybase podium.
Je kunt je aanmelden door te mailen naar jan@bluegrassfestival.nl ovv de workshop van jouw keuze. Of meld je aan bij de infostand op het festival.

Michael Daves & Jacob Jolliff

In deze workshop ontleden Michael Daves en Jacob Jolliff de traditie van bluegrass "brother duets", die meestal gitaar, mandoline en vocale harmoniën bevatten. Ze zullen klassiekers ten gehore brengen van de Monroe Brothers, Jim & Jesse, Bill Monroe & Doc Watson, Skaggs & Rice en andere vooraanstaande artiesten, en ingaan op de achtergrond van elke stijl en de historische context ervan. Ze bespreken lead- en begeleidingstechnieken, verschillende benaderingen van improvisatie in de duocontext, en het verfijnen van de vocale harmonie. Deelnemers aan de workshop krijgen ook de gelegenheid om vragen te stellen en suggesties te doen voor nummers.

Zondag van 13.15 - 14.15 uur.
Locatie Nivon, Dirk Smitsstraat 76 Rotterdam. 

Della Mae

Maak kennis met de old-time Amerikaanse fiddletune "Ride Old Buck to Water" met Della Mae, een voor een Grammy genomineerde stringband die geheel uit vrouwen bestaat. De opa van fiddler Kimber Ludiker speelde barn burner songs zoals "Ride Old Buck to Water" voor een kwartje tijdens de crisisjaren van de jaren 30. Festivalgangers en muziekliefhebbers kunnen de unieke vormen van string-bandmuziek verkennen. Hoewel bluegrass en old-timemuziek wel wat overeenkomsten hebben, is old-timemuziek meer gericht op melodie, terwijl bluegrass de nadruk legt op improvisatie. Neem je eigen instrument mee (gitaar, mandoline, bas, open back banjo, fiddle) en berg na de workshop je gear op in de bewaakte instrumentopslag. Of kom gezellig meezingen!

Zaterdag van 13.00 - 14.00 uur.
Locatie Nivon, Dirk Smitsstraat 76 Rotterdam. 

Austin & Courtney Derryberry

Sluit je aan bij Austin en Courtney Derryberry in een workshop die de authentieke old-time fiddle- en dansstijlen van Midden-Tennessee en het diepe Amerikaanse Zuiden verkent. Deze workshop richt zich vooral op die van Midden-Tennessee, en hun culturele betekenis als samenhangende gehelen. Austin en Courtney zijn volleerde en gelauwerde old-timemuzikanten met diepe wortels in Tennessee, die kennis hebben opgedaan bij oudere muzikanten en dansers in de regio. Hun doel is het behoud van het rijke culturele erfgoed van hun gemeenschap door middel van muziek en dans. De deelnemers aan deze workshop zullen een uniek en uitgebreid inzicht krijgen in de authentieke old-time fiddle- en danstradities van het Zuiden.

Zondag van 12.00 - 13.00 uur.
Locatie Nivon, Dirk Smitsstraat 76 Rotterdam. 

Abe Partridge

Gerenommeerd singer-songwriter en voormalig predikant Abe Partridge lanceerde in september 2022 de podcast Alabama Astronaut, die al snel de top 10 van meest beluisterde documentairepodcasts op Apple Podcasts bereikte. Partridge maakte de podcast met producer Ferrill Gibbs en beschrijft daarin zijn tweeënhalf jaar durende reis tijdens de recente pandemie. Tijdens die reis ontdekte hij niet eerder gedocumenteerde muziek die wordt gespeeld in kerken in de Amerikaanse Appalachen waar serpent handling wordt gepraktiseerd (aflevering 1), wat hij uit de eerste, vastgebonden, hand ervaren heeft. Zes podcastafleveringen later trad de handenbindende, snake handling, banjospelende predikant samen met hem op om deze muziek te documenteren of in ieder geval te proberen recht te doen.

Zaterdag van 14.30 - 15.30 uur.
Locatie Whiskybase podium.