Randprogrammering

Rotterdam Bluegrass Camp

Rotterdam Bluegrass Camp

...learn from the best and make new friends!

Twee dagen lang masterclasses & workshops van gerenommeerde bluegrassmuzikanten uit de VS en Nederland, voor beginners en gevorderden!

Dit jaar wordt voor het eerst het Rotterdam Bluegrass Camp gehouden. Als deelnemer krijg je gedurende twee dagen de kans om masterclasses en workshops te volgen bij gerenommeerde bluegrassmuzikanten uit Nederland en Amerika. De masterclasses zijn voor zowel beginnende als ervaren muzikanten. Wil je je specialiseren op de banjo of gitaar, of beter worden in meerstemmig zingen, dan is het Rotterdam Bluegrass Camp echt iets voor jou. Het gloednieuwe initiatief vindt plaats op donderdag 27 en vrijdag 28 juni.

Wanneer?

  • Donderdag 27 juni - 10:30 - 16:00 uur
  • Vrijdag 28 juni - 10:30 - 16:00 uur 
  • Extra masterclasses op zaterdag en zondag

Waar?

  • Nivon Huis, Dirk Smits Straat 76, 3031 XE Rotterdam

Kosten

  • € 150,- inclusief festival passe partout & lunch
  • € 115,- masterclasses only & lunch

Tickets


Programma

  Grote Zaal Kleine Zaal
donderdag 27 juni    
10:00-10:15 Inloop Inloop
10:15-11:15 Masterclass Old Time Fiddle with Amy Alvey part 1 Masterclass Bluegrass and Old Time Guitar with Mark Kilianski part 1
11:30-12:30    Fiddle workshop Tijmen Veelenturf
12:30-13:30 Lunch  
13:00-14:30 Masterclass Bertolf 1 Harmony Singing workshop with Golden Shoals part 1
15:00-16:30 Masterclass Bertolf 2 Masterclass Annie Bartholomew
Donderdagavond Old time Jam Onder leiding van the Golden shoals, locatie nader te bepalen.
vrijdag 28 juni    
10:00-10:15 Inloop Inloop
10:15-11:15 Masterclass Old Time Fiddle with Amy Alvey part 2 Masterclass Bluegrass and Old Time Guitar with Mark Kilianski part 2
11:30-12:30 Masterclass Banjo Riley Baugus  
12:30-13:30 Lunch  
13:00-14:30 Masterclass Riley Baugus (Banjo) Harmony Singing workshop with Golden Shoals part 2
15:00-16:30 Masterclass Kody Norris Show Fiddle Masterclass Tijmen Veelenturf
zaterdag 29 juni    
12:00-13:30 Dirty Grass Players Nat Myers
zondag 30 juni    
12:00-13:30 Tray Wellington  Masterclasses door Golden Shoals, Bertolf e.v.a.

De basis van de materclasses is een tweedaagse sessie van de Golden Shoals (VS). Amy Alvey en Mark Kilianski helpen je bij het opzetten van je eigen bluegrass- of old-timeyband. Wie weet word je uitgenodigd om met hun op het podium te staan!

De masterclasses worden verder gegeven door Bertolf (NL), Riley Baugus (VS) en de bandleden van de  Kody Norris Show (VS). Op zaterdag en zondag worden er extra masterclasses gegeven door Annie Bartholomew (VS), Dirty Grass Players (VS)Tray Wellington (VS) en Tijmen Veelenturf (NL).

Masterclasses (do. & vr.)

Bertolf - Bluegrass Guitar

Tijdens het Rotterdam Bluegrass Camp komt Bertolf twee masterclasses Bluegrass Guitar geven. Aan de hand van tablatuur van twee van z’n eigen instrumentals worden techniek, back-up playing, improvisatie, arrangeren en compositie behandeld.Ook is er volop gelegenheid om vragen te stellen en om met Bertolf van gedachten te wisselen over alle zaken die met gitaarspelen en Bluegrass te maken hebben.

Bertolf Lentink ging in 2022 naar Nashville, en nam daar het album ‘Bluefinger’ op met grote helden zoals Jerry Douglas, Stuart Duncan en Mark Schatz.

Golden Shoals met Mark Kilianski - The Wide World of String Band Guitar

De groove ligt letterlijk in jouw handen! De gitaar is namelijk de lijm van het collectieve ritme in een strijkersband. Mark Kilianski van de Golden Shoals verkent tijdens deze masterclass aspecten als timing, toon, akkoordkeuzes, basloopjes, jam-etiquette, oefentechnieken en meer. Samen luister je naar een breed scala aan gitaarbenaderingen in het Old Time-genre en wordt een wereld aan mogelijkheden besproken, evenals de geschiedenis en ontwikkeling van de muziek.

Golden Shoals met Amy Alvey - Old time fiddle workshop

Stem je viool, breng je strijkstok op spanning en speel! Op basis van een paar vioolmelodieën helpt Amy Alvey van de Golden Shoals jou de ouderwetse fiddle-groove onder de knie te krijgen. Er zal specifieke aandacht worden besteed aan 'bowing' en articulatie. We werken samen aan uitvoering, drive en melodische variaties en eren de violisten die aan de basis staan van de unieke fiddle sound. Amy kijkt ook naar wat jij leuk en interessant vindt: misschien wel alternatieve stemmingen? Toon, timbre en muziektheorie? Eigen inbreng is dus van harte welkom!

Golden Shoals met Amy Alvey en Mark Kilianski - Honky-Tonkin’ Harmony Singing

Amy en Mark van de Golden Shoals leren je de geheimen van het twee- en driestemmig zingen. Amerikaanse roots muziek staat er bol van. Daar krijg je gegareandeerd een glimlach van op je gezicht en een twinkeling in je ogen. Verwacht geweldige liedjes, zachte geluiden en een aangename, leuke leersfeer. Alle ervaringsniveaus zijn welkom.

Riley Baugus - Clawhammer banjo focusing on the Round Peak Style from North Carolina’s Blue Ridge Mountains.

Je hoeft niet perse ervaren te zijn, maar het is wel fijn als je bekend bent met het begrip 'clawhammer' (down-picking) en weet wat het Bum Ditty-ritme inhoudt. Banjospeler Riley Baugus werkt in deze masterclass aan clawhammer-technieken voor zowel de linker- als de rechterhand en behandelt een groot deel van de geschiedenis van deze specifieke stijl.


Riley focust zich op enkele bekende nummers uit North Carolina, zoals John Brown's Dream, Cripple Creek, Sally Anne en Susananna Gals of Soldiers Joy. Hij kent heel veel deuntjes die zullen worden uitgewerkt in deze bijzondere les. Riley Baugus bespreekt in deze masterclass ook een aantal ongebruikelijke stemmingen.

The Kody Norris Show - harmonies workshop 

De bandleden van The Kody Norris Show nemen je mee in de wereld van harmonieen, maar ook de aspecten van het touren en on the road zijn met elkaar. Aan de hand van vragen van de deelnemers bespreken ze wat bij hun werkt. Hoe zorgen zij ervoor dat alles klopt, van de muziek zelf tot aan het touren toe.

Extra masterclasses (za. & zo.)

Nat Myers

Een workshop over een verscheidenheid aan vooroorlogse gitaarstijlen, van Tommy McClennan tot Little Hat Jones, waarbij de betekenis van het verhaal van de blues wordt besproken, wie dat verhaal controleert, en waar het verhaal nu staat, en waar het naartoe zal gaan. & artiesten binnen het genre die die fakkel lijken te dragen.

Fiddle workshop door Tijmen Veelenturf

Ben je fan van Kenny Baker en speel je fiddle? Dan is deze workshop perfect voor jou!

Voor beginners: Tijmen Veelenturf geeft een masterclass met als thema de speelstijl van misschien wel de beroemdste fiddler Kenny Baker. Zijn rechterhand techniek, die zorgt voor zijn kenmerkende zwierige lange streken zal hier centraal staan. Ook zal er aandacht zijn voor bluegrass fiddle back-up, timing en het spelen van een simpele solo.

Voor gevorderden: Aan de hand van twee fiddle tunes zullen we werken aan de drie T's: Tone, Taste & Timing. Leer om goed te kunnen projecteren en boven de banjo uit te komen. Leer zuiver spelen in hogere posities, en leer uitdagend fiddlen op een instrumental in de toonsoort B!