Blog

zondag 6 december 2020

Bluegrass Generations

De geschiedenis van bluegrass deel 2 - De Vernieuwers - door Owen Schinkel

In het vorige artikel keken we naar de pioniers van bluegrass muziek. We zijn nu klaar om de stap te maken naar de volgende generatie. De volgende generatie muzikanten heeft zijn stempel gedrukt op het genre tussen de jaren 1965 tot 1985. We kijken met liefhebber en kenner Ralph Schut naar deze generatie. Ralph is een multi-instrumentalist woonachtig in Tsjechië en is opgegroeid met bluegrass muziek. Dit was te danken aan zijn bluegrass liefhebbende vader Dennis. Hij is tevens in mijn ogen één van de beste bluegrass gitaristen op ons continent, go Ralph!

 

Menigeen kent de jaren 60 en 70 natuurlijk voor de populariteit en groei van Rock N Roll wanneer het op muziek aankomt. Allemaal kennen we de Beatles en de Rolling Stones wel. Bluegrass fanaten zullen echter denken aan de Seldom Scene, The Bluegrass Alliance, J.D. Crowe, Tony Rice en New Grass Revival. Doordat allerlei soorten muziek makkelijker te verkrijgen en te beluisteren werden in deze periode groeide er een nieuwe generatie op met een zeer brede muzieksmaak. Dit hoor je terug in de muziek die deze vernieuwende bluegrass groepen creëerde. Deze generatie muzikanten komen dan ook later bekend te staan als vernieuwers van het het genre.

 

Tussen de jaren ‘65 en ‘85 werd er natuurlijk ontzettend veel goede traditionele bluegrass gespeeld, Ralph’s favorieten van de tweede generatie zijn bijvoorbeeld Larry Sparks en Del McCoury. Maar Ralph voegt toe dat we in deze periode ook de Country Gentlemen weer goed in de gaten moeten houden. De Country Gentlemen hebben een belangrijk rol gespeeld bij het overbruggen van de eerste en tweede generatie. De Country Gentlemen speelden als één van de eersten materiaal wat buiten het genre bluegrass viel. Als Ralph één all-time favoriet uit de tweede generatie moet kiezen wat betreft innovatie kiest hij The Kentucky Colonels. Ralph vertelt; De Kentucky Colonels, met de ongelooflijk goede en innovatieve Clarence White op gitaar, dat is puur vuurwerk, en vooral als Scotty Stoneman fiddle speelt. Luister maar eens naar Livin' In The Past. Ze hadden ook prachtige harmonies in hun zang. Er zijn wat Rock 'n Roll invloeden te horen, maar in het algemeen is het goede traditionele bluegrass met een enorme drive. Dat is denk ik hun grootste "added value" - het enthousiasme en de power.

 

Voorbeeld: The Kentucky Colonels - Hard Hearted

 

We kunnen in de periode van 1965 tot 1985 de eerste muzikale voetsporen van gitaarlegende Tony Rice terugzien. Tony een jonge gitarist die geïnspireerd was door Clarence White’s gitaarstijl kreeg zijn start bij The Bluegrass Alliance en werd later onderdeel van J. D. Crowe’s band The New South. De bandleden van J. D.’s groep bestonden in 1975 uit Tony Rice, Ricky Skaggs, Jerry Douglas en Bobby Slone, deze namen doen bij menig bluegrass liefhebber een belletje rinkelen. Met deze bezetting heeft J. D. slechts één album opgenomen. Dit album genaamd “The New South” wordt later door bluegrass fans geroemd als één van de beste bluegrass albums van die tijd. Kenners zullen dit album 0044 (double O forty-four) noemen, dit was het catalogusnummer dat platenlabel Rounder Records gebruikte voor de verkoop van dit album. Wanneer ik Ralph vraag waarom hij denkt dat dit album zo steengoed is geeft hij vier redenen die de spijker op zijn kop slaan.

Ingrediënten:

 

  1. De band was ongelooflijk strak en hadden wederom een "drive" (drive definitie = de energie door strak samen te spelen) waar iedereen van achterover sloeg.
  2. Hun vocale harmonieën waren prachtig.
  3. Ze namen nummers op van buiten de bluegrass catalogus, zoals I'm Walkin' van Fats Domino, Summer Wages van country artiest Ian Tyson en Ten Degrees van singer songwriter Gordon Lightfoot.
  4. De groep was tevens niet bang om te experimenteren met drums en piano. Luister eens naar het nummer Cryin’ Holy. Dat klonk heel fris in het oor voor mensen die voorheen niet bekend waren met het genre bluegrass.

 

Voorbeeld: J.D. Crowe & The New South - Cryin’ Holy

 

 

Rond dezelfde tijd kunnen we ook de geboorte van een nieuw subgenre binnen bluegrass meemaken. De eerste progressieve stijl bluegrass wordt door bands zoals de New Grass Revival en de Seldom Scene ten gehore gebracht. Kenmerkend voor de muziek van beide groepen zijn lange jazz-achtige instrumentale solo’s die overlopen van de muzikale improvisatie. Deze groepen zullen later inspiratiebronnen vormen voor huidige progressive bluegrass formaties zoals de Punch Brothers en de Infamous Stringdusters. Ralph voegt toe dat we mandolinist David Grisman hier niet mogen vergeten. Ralph vertelt ons; David Grisman brengt een prachtige blend van bluegrass en jazz. Het mooiste hieraan vind ik de prachtige toon van bluegrass muzikanten in een jazzy context - het is een hele andere benadering, ze slaan de snaren heel anders aan en hebben een heel ander idee over hoe ze willen dat hun instrumenten klinken. Misschien is het weer te simpel om het echt "jazz" te noemen; maar hun focus ligt gewoon heel ergens anders. Simpel is het wat mij betreft absoluut niet, maar ik ben bluegrass muzikant, dus ik kan het niet vanuit een jazz-hoek belichten. Deze muziek heeft weer een enorme invloed gehad op Tony Rice - en die is al jaren de standaard voor bluegrass gitaristen.

 

Voorbeeld: Seldom Scene - Rider (Live 1979)

We naderen het jaar 1985. Tot slot vraag ik Ralph welke artiest de grootste stempel heeft achtergelaten gedurende de generatie van de vernieuwers en waarom. Tevens ik vraag hem welke drie albums men moet luisteren om een goede idee te krijgen bij bluegrass muziek tussen de jaren 1965 en 1985.

 

Ralph: Ik denk aan de muziek van Tony Rice. De platen Me & My Guitar en Native American. Die platen hebben een enorme invloed gehad op de muziek van derde generatie artiesten zoals Alison Krauss & Union Station. De drie albums:

-       Doyle Lawson & Quicksilver - Rock My Soul

-       Del McCoury & The Dixie Pals - My Dixie Home

-       The Country Gentlemen - 25 Years

 

Net zoals vorige keer is er een spotify playlist samengesteld. Dit keer met bluegrass muziek uit de jaren van de vernieuwers. De playlist bevat onder meer muziek van Hot Rize, John Hartford, Bluegrass Album Band, Old & In The Way, Boone Creek en nog veel meer, en vergeet niet de lijst een like te geven te geven!